Mikołajowe czapeczki

Ponieważ Mikołajki zbliżają się wielkimi krokami przygotowałam dla Was z tej okazji pyszne babeczki, które przypominają czapkę Mikołaja. Babeczki nie są trudne do wykonania, choć trochę pracochłonne, jak się domyślacie najwięcej czasu zajmuje dekoracja. Na pewno warto je przygotować, bo wywołam nimi wiele uśmiechów 🙂 Życzę Wam mnóstwa prezentów już 6 grudnia i smacznego 🙂

Mikołajowe czapeczki

Składniki:

  • BABECZKI:
  • masło 160g,
  • cukier 120g,
  • mąka 165g,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1,5 łyżki maku,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
  • KREM:
  • 600g śmietany kremówki,
  • 250g mascarpone,
  • 1-2 łyżeczki aromatu cytrynowego,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:
 

Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło wkładamy do misy miksera i ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość razem miksujemy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy stopniowo do reszty składników i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (12 babeczek) mniej więcej do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż się zarumienią.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Kolejno dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy i całość mieszamy na małych obrotach miksera. Przekładamy 1/3 masy do innej miski, a do reszty dodajemy czerwony barwnik spożywczy i miksujemy. Czerwoną masę nakładamy na babeczki formując kształt stożka. Białą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Tak przygotowane babeczki przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź