Muffinkowe rabatki

Kochani, Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam serdecznie na muffinki, które pewnie spodobają się małym i dużym. Szczególnie polecam ich zrobienie dzieciom wspólnie z rodzicami, bo zabawy przy lepieniu marcepanowych warzyw jest co niemiara 🙂 Muffinki przygotowałam z ciasta szpinakowego. To nie był mój pierwszy raz z tym ciastem, pamiętacie chyba moją szpinakową fantazję? 🙂 Wierzch babeczek posypałam pokruszonym ciastem oraz czekoladowymi płatkami, aby choć troszkę przypominały grządki. Niektórym może się wydawać jednak, że to mech 😛 Gorąco polecam te babeczki i życzę smacznego 🙂

SKŁADNIKI (18 sztuk):

 

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 300g mąki,
  • 130g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 100g białej czekolady,
  • KREM:
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • aromat pomarańczowy,
  • posypka czekoladowa,
  • czekoladowe płatki,
  • 200g marcepanu,
  • cukier puder,
  • barwniki spożywcze

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

 

 

Szpinak rozmrażamy. Ja użyłam świeżego szpinaku, który najpierw umyłam, oczyściłam z twardych łodyg i chwilkę podsmażyłam na patelni (bez tłuszczu), żeby zwiądł, a następnie zamroziłam. Odważyłam 450g, rozmroziłam, odcisnęłam dobrze z wody i drobno posiekałam. Ale można użyć gotowego mrożonego szpinaku. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Rozmrożony szpinak miksujemy z olejem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy razem aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian mąkę i masę szpinakową. Na końcu wmiksowujemy czekoladę.

Ciasto rozkładamy do formy wypełnionej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut - do suchego patyczka.

Z masy marcepanowej lepimy kolorowe warzywa. Użyłam do tego celu barwników w proszku. Aby marcepan się nie kleił należy stopniowo dodawać cukru pudru. Jeśli dodamy go za dużo to należy wówczas dodać kroplę wody lub soku.

Jeśli muffinki urosną za duże to ścinamy im czubki.

Do miski wkładamy mascarpone, cukier puder i kilka kropel aromatu, ucieramy aż do powstania kremowej konsystencji. Jedną z muffinek drobno kruszymy. Na każdej muffince rozsmarowujemy porcję kremu. Na krem wykładamy troszkę pokruszonego ciasta (tak, aby imitował trawę) oraz posypkę czekoladową (która ma imitować grunt). Na gotowych muffinkach układamy marcepanowe warzywa. Smacznego 🙂

2 komentarzy

  1. Najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek Zrobiłam, a zrobiłam ich już baaaardzo dużo 😀 oczywiście chodzi mi o łatwość wykonania oraz o sam smak ciasta. Dekoracja to tylko przyjemny dodatek dla oka, równie łatwy w przygotowaniu. Zapewne zagoszczą niebawem na urodzinach siostrzeńca 🙂
    Polecam moim całym babeczkowym serduszkiem <3

    • cukiereczek cukiereczek

      Mistrzowskie wykonanie, przepiękne 😍 Bardzo dziękuję za miły komentarz 😀

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij