Babeczki Leśny Mech

Leśny mech to pyszny szpinakowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym, oprószony pestkami granatu. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam mini wersje tego lubianego szpinakowego ciasta. Szpinak jest niewyczuwalny w smaku, a dzięki niemu babeczki mają piękny zielony kolor. O wiele lepiej tutaj sprawdza się świeży szpinak wówczas kolor babeczek jest bardziej intensywny. Babeczki na górze mają śmietanową czapę z kremu ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Ich wierzch posypujemy pokruszonym ciastem oraz pestkami granatu. Ponieważ za oknem piękna wiosna więc babeczki postanowiłam posypać także fiołkami (które są jadalne 🙂 ). Babeczki są przepyszne, na pewno warte włożonej w nie pracy. Mój mąż jedząc je trzeciego dnia wspomniał tylko, że były troszkę suche więc warto je nasączyć ponczem.

Babeczki Leśny Mech

Babeczki Leśny Mech

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO:
  • 2 jajka,
  • 1 i ¼ szklanka mąki krupczatki (możemy zastąpić 1 szklankami mąki pszennej tortowej i ¼ szklanki mąki ziemniaczanej),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 3/8 szklanki oleju (około 100ml),
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • 125g świeżego szpinaku lub 200g szpinaku mrożonego,
  • KREM:
  • 125g sera mascarpone,
  • 200g śmietany kremówki (30% lub 36%),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 1 owoc granatu,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Jeśli używamy świeżego szpinaku to po umyciu dokładnie go odsączamy, a następnie miksujemy w blenderze.

Jeśli używamy mrożonego szpinaku to najpierw go rozmrażamy, następnie miksujemy w blenderze i wkładamy na patelnię, aby odparować nadmiar wody. Szpinak studzimy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier.  Jajka ubijamy mikserem na puszystą pianę (około 6 minut). Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i ciurkiem wlewamy olej. Następnie dodajemy szpinak i aromat waniliowy, mieszamy. Kolejno dodajemy suche składniki i krótko mieszamy tylko do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasta do pełnej wysokości formy muffinkowej. Babeczki pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (góra-dół).

Po upieczeniu babeczki studzimy. Następnie odkrawamy im czubki i kruszymy je do miseczki. Na babeczkach za pomocą szprycy (z dowolną końcówką) rozprowadzamy krem. Wierzch kremu posypujemy pokruszonym ciastem oraz pestkami granatu.

KREM: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. .

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Babeczki przechowujemy w lodówce.

2) Babeczki możemy także przed wyłożeniem kremy nasączyć ponczem.

3) Babeczki możemy dodatkowo wydrążyć i nadziać np. dżemem truskawkowym.

Babeczki Leśny Mech

Babeczki Leśny Mech

Babeczki Leśny Mech

Babeczki Leśny Mech





14 komentarzy

  1. Babeczki jak i krem przepyszne:)
    Nic więcej nie trzeba dodawać tylko samemu wypróbować, ja na pewno będę korzystać z tego przepisu jeszcze nie raz!

    • cukiereczek

      Sylwia jakie piękne ?

  2. Babeczki wyglądają zjawiskowo ? wszytskim w mojej rodzinie smakowały !

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 😉 Pięknie się prezentują!

  3. Pyszne babeczki 🙂 polecam przepis z całego serducha!! Dodałam truskawki, ale równie pyszne 😉

    • cukiereczek

      Ach jakie piękne <3 Cieszę się, że smakują 🙂

  4. Ewa

    Jana jakiej tortownicy można upiec ciasto?

  5. Babeczki wyszły rewelacyjne. Idealnie miękkie i ten krem ?pycha.
    Znikają w szybkim tempie ?

    • cukiereczek

      Piękne!

  6. W wersji z jagodami ?

    • cukiereczek

      Wiosna na talerzu 🙂

Zostaw odpowiedź