Leśny Mech

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z kremem.

Leśny mech to pyszny szpinakowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym, oprószony pestkami granatu. Szpinak jest niewyczuwalny w smaku, a dzięki niemu ciasto ma piękny zielony kolor. To nie jest mój pierwszy wypiek ze szpinakiem na słodko. Na blogu znajdziecie m.in.:

Ciasto jest proste w przygotowaniu, lekkie, kremowe i na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach 😉

Leśny Mech

Leśny Mech

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 4 jajka,
  • 2 i ½ szklanka mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki pszennej tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 250g świeżego szpinaku lub 400g szpinaku mrożonego,
  • KREM:
  • 250g sera mascarpone,
  • 400g śmietany kremówki (30% lub 36%),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • PONCZ:
  • 1/6 szklanki wody,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 1 owoc granatu,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Jeśli używamy świeżego szpinaku to po umyciu dokładnie go odsączamy, a następnie miksujemy w blenderze.

Jeśli używamy mrożonego szpinaku to najpierw go rozmrażamy, następnie miksujemy w blenderze i wkładamy na patelnię, aby odparować nadmiar wody. Szpinak studzimy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier.  Jajka ubijamy mikserem na puszystą pianę (około 6 minut). Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i ciurkiem wlewamy olej. Następnie dodajemy szpinak i aromat waniliowy, mieszamy. Kolejno dodajemy suche składniki i krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 60-65 minut w 170 stopniach (góra-dół). Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.

Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie odkrawamy około 1/3 ciasta i kruszymy ją do miski. Pozostałe ciasto układamy w tortownicy.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

KREM: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. .

ZŁOŻENIE CIASTA: W tortownicy układamy blat ciasta. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na cieście rozsmarowujemy krem śmietankowy. Wierzch kremu posypujemy pokruszonym ciastem. Na cieście układamy pestki granatu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ciasto przechowujemy w lodówce.

Leśny Mech

Leśny Mech

Inspiracja

2 komentarzy

  1. Przepyszne ciasto! Zniknęło tak szybko, że zostało po nim tylko zdjęcie 😊😉

    • cukiereczek cukiereczek

      Enszel ciasto prezentuje się znakomicie! 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij