Zupa z piekarnika

Kiedy dostałam od znajomej przepis na zupę pieczoną w piekarniku od razu zapragnęłam ją przygotować. Pomyślałam: "jak to zupa, ale nie gotuje się jej?!" Okazuje się, że to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. To zdecydowany imprezowy hit. Sprawdzi się na pewno podczas rodzinnych spotkań. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wystarczy poukładać w żaroodpornym naczyniu kolejne warstwy pokrojonych warzyw, zalać sosem i zalewą, wstawić do piekarnika i gotowe 🙂 W smaku bardzo przypomina strogonow. Jej słodko-ostry smak zachwyci również Wasze podniebienia, polecam 🙂

Składniki:

 

  • 1kg mięsa od szynki lub łopatki wieprzowej,
  • 0,5kg cebuli,
  • 1 słoik pieczarek marynowanych(o pojemności 250ml),
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 słoik marynowanej papryki (o pojemności 350ml),
  • 1 szklanka ketchupu,
  • 4-5 łyżeczek curry,
  • 3/4 szklanki sosu chili,
  • 300g śmietany kwaśnej 18%,
  • sól

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Następnie obsmażamy je na rumiano na patelni i przekładamy do dużej formy żaroodpornej. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki, wykładamy je na cebulę. Na pieczarki wykładamy groszek konserwowy wraz zalewą. Ananasa kroimy w kostkę i wykładamy na groszek łącznie z zalewą. Na ananasa wylewamy puszkę pomidorów krojonych. Paprykę konserwową kroimy i wykładamy na pomidory, zalewamy całość zalewą z papryki. Danie polewamy ketchupem i posypujemy curry.

Na koniec całość zalewamy sosem chili. Naczynie przykrywamy i zapiekamy 2 godziny w 200 stopniach. Po tym czasie danie przelewamy do dużego garnka. Jeżeli masa jest bardzo gęsta to dolewamy 1/2-1 szklankę przegotowanej wody. Śmietanę hartujemy tzn. mieszamy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka mieszając. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Zupę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Zupa jest dość pikantna więc można dodać mniej sosu chili jeżeli nie lubimy pikantnych smaków.
2) Można kupić od razu ananasa krojonego w puszce.
3) Ketchup można użyć pikantny lub łagodny.




9 komentarzy

  1. cukiereczek

    Zdjęcia nadesłała Pani Anna B.

    12506599_1665036160433965_1940959093_n

    12512114_1665036220433959_57288014_n

  2. Iza

    Niestety nie mam dostępu do piekarnika :/ czy opcjonalnie mogę zupę od początku wykonać gotując ją na gazie?

    • cukiereczek

      Iza możesz spróbować zrobić ją na gazie. Gotowałabym ją na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając 🙂

  3. Witam,
    Pierwszy raz zrobiłam zupę wg Twojego przepisu zimą. Mieliśmy akurat awarię kuchenki indukcyjnej i szukałam przepisu, dzięki któremu zrobię pyszne danie w piekarniku na dłużej. Użyliśmy największego naczynia żaroodpornego, jakie znaleźliśmy w domu i pomyślałam, że nigdy z mężem nie zjemy takiej ilości sami. Poprosiłam rodziców, by nam pomogli w zjedzeniu, mieli się częstować wg upodobania.
    Zupa była tak niesamowicie dobra, że na drugi dzień… ledwie nam wystarczyło na pełną miskę. Polecam zapisać, wydrukować i często stosować 🙂

    • cukiereczek

      Aniu bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się, że zupa smakowała!

  4. Zupa pyszna,sycąca ? polecam

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że zupa smakowała 🙂

  5. Witaj, dziękuję za przepis. Ratuje mi życie. Akurat miałam zamiar nagotować zupy na 3 dni a tu nie ma gazu (awaria w pionie, gaz zakręcony bo jest wyciek i nie jest znana data naprawy).
    Za moment wyciągam brytfankę tylko zajdę do sklepu po 4 składniki, chociaż będą obiady. Uff ?

    • cukiereczek

      Paula super 🙂 Cieszę się, że mogłam pomóc 😉 Smacznego!

Zostaw odpowiedź