Zupa ogórkowa z białą kiełbasą

Biała kiełbasa to nie tylko obowiązkowy dodatek do barszczu czy żurku. Świetnie sprawdza się też w innych zupach np. w ogórkowej. Muszę przyznać, że w tym wydaniu sprawdziła się niezwykle smacznie 🙂 Sama zupa jest prosta i szybka do przygotowania.

Zupa ogórkowa z białą kiełbasą

SKŁADNIKI:

  • 1 l bulionu mięsnego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kaszy pęczak,
  • 5 ziemniaków,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 2-3 łyżki śmietany 18%,
  • Sól,
  • Pieprz ziołowy,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Białą kiełbasę nakłuwamy i obsmażamy chwilkę na rumiano na rozgrzanym oleju. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy czosnek (należy uważać, aby go nie spalić). Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i kiełbasę (można ją pokroić na plasterki). Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy starte na grubych oczkach ogórki oraz kaszę pęczak i zioła.

Zupę zaciągamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Życzę smacznego 🙂

Zupa ogórkowa z białą kiełbasą Zupa ogórkowa z białą kiełbasą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź