Zupa ogórkowa z białą kiełbasą

Biała kiełbasa to nie tylko obowiązkowy dodatek do barszczu czy żurku. Świetnie sprawdza się też w innych zupach np. w ogórkowej. Muszę przyznać, że w tym wydaniu sprawdziła się niezwykle smacznie 🙂 Sama zupa jest prosta i szybka do przygotowania.

Zupa ogórkowa z białą kiełbasą

SKŁADNIKI:

  • 1 l bulionu mięsnego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kaszy pęczak,
  • 5 ziemniaków,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 2-3 łyżki śmietany 18%,
  • Sól,
  • Pieprz ziołowy,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Białą kiełbasę nakłuwamy i obsmażamy chwilkę na rumiano na rozgrzanym oleju. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy czosnek (należy uważać, aby go nie spalić). Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i kiełbasę (można ją pokroić na plasterki). Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy starte na grubych oczkach ogórki oraz kaszę pęczak i zioła.

Zupę zaciągamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Życzę smacznego 🙂

Zupa ogórkowa z białą kiełbasą Zupa ogórkowa z białą kiełbasą

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij