Żeberka w sosie własnym

To najprostszy sposób na przygotowanie żeberek wieprzowych. Żeberka wychodzą mięciutkie, mięso z łatwością odchodzi od kości. Po uprzednim podsmażeniu dusimy je na wolnym ogniu pod przykryciem około półtorej godziny. Do ich przygotowania użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Żeberka w sosie pasują idealnie do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Jako dodatek do żeberek proponuje domowe buraczki z papryką, które przygotowujemy latem do słoika.

Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pas żeberek kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy i kroimy kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Wkładamy żeberka i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się brązowe z obu stron. Żeberka przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebule. Smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Przekładamy ją do mięsa.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując z patelni „smaczki” z mięsa. Wodę z patelni przelewamy do garnka. Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość garnka zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W między czasie sos mięsny doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gdy mięso jest już miękkie to mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa na brązowo oraz wykorzystaniu wszystkich „smaczków” ze smażenia.

2) Ilość mąki zależy od ilości wody użytej do duszenia. Dodajmy ją stopniowo.

Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź