Uwielbiam przygotowywać mięsa na różne sposoby. Te żeberka należą zdecydowanie do moich ulubionych i są naprawdę warte polecenia. Są słodkie, a kawa, która jest mało wyczuwalna, dodatkowo podkreśla ich smak i aromat. Po 1-2 dniach od przygotowania żeberka są jeszcze lepsze niż świeżo po upieczeniu. Konieczne jest nocne marynowanie, aby mięso przegryzło się ze składnikami marynaty.
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz
- 1 cebula,
- MARYNATA:
- 3 łyżeczki kawy mielonej,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka pikantnego ketchupu,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżki octu winnego,
- 1,5 łyżki sosu worcestersheire,
Przygotowanie:
Żeberka dzielimy na porcje. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Jeśli żeberka są tłuste to obsmażamy je, aby tłuszcz się wytopił. Zaparzamy kawę: na 3 łyżeczki kawy 1 szklanka wody. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy pokrojoną drobno cebule.
Żeberka wkładamy do marynaty, mieszamy je, aby sos dokładnie je pokrył. Żeberka odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je 1 h pod przykryciem w 180 stopniach, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 1h, co jakiś czas mieszamy je. Podajemy np. z pieczywem. Życzę smacznego 🙂