Tymi żeberkami zajadam się już od dawna. Są po prostu przepyszne, aromatyczne, sycące. Ich przygotowanie nie jest ani trochę skomplikowane, a z tych proporcji wychodzi naprawdę spora porcja. Będą idealne na większe rodzinne imprezy czy świąteczny obiad. Przepis na nie dostałam od Pani Matyldy, a pochodzi z kalendarza i ma już kilka dobrych lat. Po 2 godzinach duszenia mięso ładnie odchodzi od kości, jest mięciutkie, a kapusta pachnie majerankiem. Bardzo polecam ten przepis, jak tylko spróbujecie tych żeberek od razu je pokochacie.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1 kapusta biała,
- sól.
- pieprz,
- cukier,
- smalec do smażenia,
- majeranek,
- 3 szklanki wody,
- 2-3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Żeberka kroimy na paski. Oprószamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoto z obu stron. Żeberka wykładamy do miski, w której znajduje się majeranek i dokładnie je obtaczamy. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i drobno ją szatkujemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kapustę i żeberka tak, aby żeberka były zakryte kapustą. Wlewamy też kilka łyżek tłuszczu powstałego ze smażenia żeberek. Dusimy całość bez przykrycia około 2 godzin co jakiś czas mieszając (do miękkości mięsa, żeberka powinny łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy gorące np.z ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Gdyby woda za szybko wyparowała to dodajemy jej jeszcze.
2) Danie można zagęścić mąką zrumienioną na suchej patelni i zmieszaną z odrobiną wody.
3) Do kapusty można dodać także 2-3 winne jabłka. Należy je dodać pokrojone na ćwiartki około 15-20 minut przed końcem duszenia.