Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej można wykorzystać ziemniaki, które pozostaną nam z obiadu. Wystarczy dodać do nich kilka składników tj. pieczarki, paprykę, kiełbasę - i pyszne danie mamy gotowe w kilka chwil.

Tak przygotowaną zapiekankę możemy serwować samą lub w towarzystwie lekkiej sałaty z warzywami. Danie jest sycące, świetnie się odgrzewa. Polecam na obiad w tygodniu lub kolację.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 600g obranych ziemniaków,
  • 300g cienkiej kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryka,
  • 300g pieczarek,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 125g żółtego sera,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy je i studzimy. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.

Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy cebule i kiełbasę i smażymy razem kilka minut, aż kiełbasa się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek. Na drugiej patelni obsmażamy pieczarki aż cała woda z nich wyparuje. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy równomiernie cebulę z kiełbasą. Następnie układamy warstwę z podsmażonych pieczarek. Całość posypujemy równomiernie papryką. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Na wierzchu zapiekanki układamy pozostałe plasterki ziemniaków. Całość posypujemy startym żółtym serem.

Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze 10-15 minut – do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.

Życzę smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij