Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej można wykorzystać ziemniaki, które pozostaną nam z obiadu. Wystarczy dodać do nich kilka składników tj. pieczarki, paprykę, kiełbasę - i pyszne danie mamy gotowe w kilka chwil.
Tak przygotowaną zapiekankę możemy serwować samą lub w towarzystwie lekkiej sałaty z warzywami. Danie jest sycące, świetnie się odgrzewa. Polecam na obiad w tygodniu lub kolację.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 600g obranych ziemniaków,
- 300g cienkiej kiełbasy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała papryka,
- 300g pieczarek,
- DODATKOWO:
- 200g śmietany 18%,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- 125g żółtego sera,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy je i studzimy. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy cebule i kiełbasę i smażymy razem kilka minut, aż kiełbasa się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek. Na drugiej patelni obsmażamy pieczarki aż cała woda z nich wyparuje. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy równomiernie cebulę z kiełbasą. Następnie układamy warstwę z podsmażonych pieczarek. Całość posypujemy równomiernie papryką. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Na wierzchu zapiekanki układamy pozostałe plasterki ziemniaków. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze 10-15 minut – do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.
Życzę smacznego!