Białą kiełbasę można serwować nie tylko w okresie wielkanocnym. My chętnie przygotowujemy ją przez okrągły rok. Ostatnim naszym odkryciem jest zapiekana z pieczarkami. Najpierw kiełbasę zapiekamy pod przykryciem dzięki czemu idealnie się zaparzy, pozostanie soczysta. Następnie naczynie odkrywamy i pozwalamy mięsu się zarumienić. Oprócz smacznej kiełbaski otrzymujemy pyszne pieczone pieczarki. Coś pysznego. Idealnie smakuje z pieczywem i lekką surówką np. z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem. Wypróbujcie to połączenia, polecam.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1 kg białej kiełbasy,
- 3 cebule,
- 1kg pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- SOS:
- 60ml wytrawnego białego wina,
- 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebule i pieczarki. Smażymy razem kilka minut aż cała woda z grzybów wyparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Jeśli nie mamy takiej dużej patelni to grzyby smażymy na dwa razy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch układamy kiełbasę. Kiełbasę polewamy łyżeczką przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 60 minut.
Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 30 minut. Po tym czasie kiełbasa powinna się ładnie zarumienić. Gdyby jeszcze nie była rumiana to możemy jeszcze ją podpiec przez kilka minut.
Życzę smacznego!