Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Białą kiełbasę można serwować nie tylko w okresie wielkanocnym. My chętnie przygotowujemy ją przez okrągły rok. Ostatnim naszym odkryciem jest zapiekana z pieczarkami. Najpierw kiełbasę zapiekamy pod przykryciem dzięki czemu idealnie się zaparzy, pozostanie soczysta. Następnie naczynie odkrywamy i pozwalamy mięsu się zarumienić. Oprócz smacznej kiełbaski otrzymujemy pyszne pieczone pieczarki. Coś pysznego. Idealnie smakuje z pieczywem i lekką surówką np. z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem. Wypróbujcie to połączenia, polecam.

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 3 cebule,
  • 1kg pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • SOS:
  • 60ml wytrawnego białego wina,
  • 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebule i pieczarki. Smażymy razem kilka minut aż cała woda z grzybów wyparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Jeśli nie mamy takiej dużej patelni to grzyby smażymy na dwa razy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch układamy kiełbasę. Kiełbasę polewamy łyżeczką przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 60 minut.

Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 30 minut. Po tym czasie kiełbasa powinna się ładnie zarumienić. Gdyby jeszcze nie była rumiana to możemy jeszcze ją podpiec przez kilka minut.

Życzę smacznego!

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź