Małymi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Na pewno zaczynacie już myśleć o świątecznym menu. Prezentuję Wam dzisiaj pyszny żur z dodatkiem chrzanu, który możecie zaserwować na świąteczne śniadanie. Żur gotujemy na wędzonym Zupa smakuje wyśmienicie. Jest bardzo wyraźna w smaku.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- ŻUR:
- 6 szklanek wody,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 250g wędzonego boczku,
- 3 cebule,
- 2 szklanki zakwasu na żur w butelce,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 120-150g chrzanu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 4-5 ziemniaków,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- BIAŁA KIEŁBASA:
- 3-4 parzone białe kiełbasy,
- 1 cebula,
- olej,
- majeranek
PRZYGOTOWANIE:
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy cebulę. Cebulę posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem. Układamy na niej nacięte białe kiełbaski. Znów całość skrapiamy olejem. Białą kiełbasę zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
CHRZANOWY ŻUR: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 1 cebulę obieramy i opalamy ją. 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki. Białka kroimy w małą kostkę.
Do garnka wkładamy boczek pokrojony w plastry, opaloną cebulę, liście laurowe i ząbki czosnku pokrojone w plastry. Zalewamy wodą i całość zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie z wywaru wyjmujemy cebulę i boczek, a dodajemy ziemniaki. Cebulę wyrzucamy, a boczek odstawiamy na chwilkę, aby ostygł. Następnie kroimy go w kostkę.
Gdy ziemniaki się gotują to rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni. Na patelnię dajemy dwie cebule pokrojone w kostkę i boczek. Smażymy kilka minut aż do zeszklenia cebuli. Wówczas zawartość patelni przekładamy do ziemniaków.
Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną.
Gdy ziemniaki są już miękkie to dodajemy zakwas na żur i zagotowujemy. Do żółtek i śmietany dodajemy kilka chochli gorącego wywaru i mieszamy. Ma to na celu zahartowanie śmietany. Śmietanę wlewamy do garnka z zupą. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z białkami.
Żur podajemy z pieczoną białą kiełbasą.
Życzę smacznego 🙂