To najprostszy sposób na przygotowanie schabu. Schab wcale, a wcale nie wychodzi suchy, ale soczysty i pyszny. Pasuje idealnie do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Do jego przygotowania użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki podsmażeniu mięsa, a później zeskrobaniu smaczków mięsa z patelni. Schab dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 i 1/2 godziny. Dzięki temu wychodzi mięciutki. Pod koniec sos zagęszczamy mąką i gotowe. Ilość mąki zależy od tego jaką gęstość sosu lubimy.
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1-2 łyżki mąki,
- Sól,
- Pieprz,
- Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy w plastry o grubości 1cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się brązowe z obu stron. Schab przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebule. Smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Przekładamy ją do mięsa.
Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując z patelni „smaczki” z mięsa. Wodę z patelni przelewamy do garnka. Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość garnka zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny. W między czasie sos mięsny doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy mięso jest już miękkie to mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa na brązowo oraz wykorzystaniu wszystkich „smaczków” ze smażenia.
2) Ilość mąki zależy od ilości wody użytej do duszenia. Dodajmy ją stopniowo.
Mimo wielu obaw z mojej strony, schab wyszedł wyśmienicie 🙂 Mocno podsmażone mięso oddało do sosu to co najlepsze: piękny kolor i wyrazisty smak. A dodanie podstawowych przypraw tylko go podkreśliło 🙂 Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie- nic więcej nie potrzeba 🙂 Dziękuję za genialny w swej prostocie przepis, który na pewno wykorzystam jeszcze nie raz <3 🙂
Pani Pelagio bardzo się cieszę, że schab się udał i smakował ?
Witam czy mieso po krojeniu trzeba sol i pieprz czy nie ?
Kasiu nie trzeba oprószać mięsa solą i pieprzem przed smażeniem. Przyprawy dodajemy pod koniec duszenia do sosu.
Nie polecam tego przepisu, schab wyszedl twardy a sos bez smaku.
Witam, czy do smażenia konieczny jest smalec?
Czy zastępując go innym tłuszczem mięso odpowiednio się podsmaży?
Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
Tak, spokojnie można użyć innego tłuszczu ?
Czy rozbijamy mięso ? Odkrajac tluste elementy ?
Mięsa nie rozbijamy. A tłuste elementy tak, można odkroić.
Ja używam do smażenia smalcu gęsiego. Bardzo zdrowy, idealna, wysoka temperatura dymienia i przede wszystkim ma neutralny smak potraw. Pozdrawiam ciepło.
Dziękuję bardzo za przepis pyszny był ten schab delikatnie i przede wszystkim soczysty a nie suchy. ??
Cieszę się, że smakował ?
Robiłam ten schab już wiele razy. Zawsze wychodzi pyszny. Szybko się go robi a później tylko odpoczynek jak mięsko się dusi.
Bardzo się cieszę, że smakuje ?
Sztosik! Mięsko było mięciutkie i rozpływało się w ustach. Dla podkrecenia smaku dodałam słodkiej papryki. Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
Bardzo się cieszę, że smakowało ♥️
Nie wierzę normalnie, kilka razy próbowałam zrobić schab i zawsze był twardy, a teraz w końcu się udało! Mięso wyszło super, bardzo dziękuję za przepis!
Cieszę się ?
Własnie zjedliśmy z ziemniakami i mizerią. Rodzinka zachwycona 🙂
Bardzo mi miło ?
Czy może być kasza gryczana podana zamiast ziemniaków?
Pewnie! Taki schab pasuje też do kaszy ?
Pycha
Pięknie wygląda, tak smakowicie ?
Hej! Schab wyszedł kruchy,wyśmienity, oprócz podstawowych przypraw podanych w przepisie dodałam świeży tymianek oraz estragon, a także nać pietruszki prosto z ogródka ! Dziękuję ✓
Bardzo mi miło 😍
Schab wyszedł soczysty. Domownicy nie mogą się doczekać kiedy zrobię go kolejny raz.
Cieszę się, że smakowało,
Super ! Schab mięciutki i pyszny . Dziękuje bardzo za przepis 😉
Cieszę się bardzo, że smakuje 😃
Super przepis, dodałem jeszcze marchewki do wywaru, myślę że wyciągnęły jeszcze smak 😉
O fajny pomysł na dodatek ♥️ Cieszę się, że smakuje.
Robię tak schab od wielu lat. Identycznie. Zawsze wychodzi mięciutki, rozplywający się w ustach. Najlepszy jest z puree ziemniaczanym i salatą w sosie śmietanowym, mizerią lub buraczkami. U mnie w pracy jest stolówka i tam czasem też podają taki schab. Tylko sos naturalny, bez cebuli, jasny. To też pyszne. Trochę inny, delikatniejszy.
Takie duszone mięso jest pyszne 😃
Pyszny, wszedł do zestawu standardowych obiadów w moim domu.
Bardzo mi miło ♥️