SKŁADNIKI:
- 500g schabu,
- 150g jarmużu (około 6 liści),
- 100g sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz
- olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Jarmuż dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku, można go wymoczyć przez kilka minut, i osuszyć. Wykrawamy twarde nerwy i jarmuż drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili posiekany jarmuż. Smażymy razem aż jarmuż zmniejszy swą objętość. Wówczas podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości. Na schab wykładamy porcję jarmużu. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim gotowe kotlety. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach, aż ser się zarumieni. Życzę smacznego 🙂