Schab pod jarmużową pierzynką

armuż nie jest jeszcze bardzo popularnym warzywem, ale coraz częściej widuje go na sklepowych półkach. Powinniśmy jeść go jednak jak najwięcej, bo jest bardzo zdrowy. Przedstawiam Wam pomysł na prosty i smaczny obiad z wykorzystaniem tego warzywa. Taki obiad przygotujecie w kilkanaście minut, reszta to pieczenie.

SKŁADNIKI:

  • 500g schabu,
  • 150g jarmużu (około 6 liści),
  • 100g sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz
  • olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, najlepiej przez folię, na cienkie kotlety. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jarmuż dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku, można go wymoczyć przez kilka minut, i osuszyć. Wykrawamy twarde nerwy i jarmuż drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili posiekany jarmuż. Smażymy razem aż jarmuż zmniejszy swą objętość. Wówczas podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości. Na schab wykładamy porcję jarmużu. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim gotowe kotlety. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach, aż ser się zarumieni. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź