Roladki z truskawką i mozzarellą

Bardzo nietypowe połączenie, ale jakie smaczne 🙂 Mam wrażenie, że oszalałam w tym roku na punkcie truskawek, już tyle potraw z nimi przygotowałam, a nie zapowiada się, że to koniec 🙂
A dziś będzie o roladkach 🙂 Robiłam jakiś czas temu na warsztatach polędwiczki w sosie truskawkowym, pomyślałam, że fajnie może smakować również kurczak w tym połączeniu. Wyszło naprawdę smacznie, roladki przepięknie prezentują się na talerzu. Podałam je z sałatką pomidorową i młodymi ziemniaczkami. Mięso jest bardzo mięciutkie, kruchutkie, z lekką nutką słodyczy. Polecam 🙂
Zobaczcie moje inne, truskawkowe inspiracje.
Składniki:
  • pierś z kurczaka 500 g (3 małe, pojedyncze piersi),
  • mozzarella w kulce 125 g,
  • 9 średnich truskawek + kilka do dekoracji,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 

Piersi myjemy, osuszamy i usuwamy z nich błonki. Następnie każdą z nich rozbijamy lekko za pomocą tłuczka (najlepiej przez folię) na cienki kotlet. Piersi oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na mięsie.

Ser posypujemy tymiankiem i układamy truskawki. Zwijamy roladki. Roladki będą dość duże. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy nasze roladki i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy masło, które sprawi, że roladki zrobią się bardziej złociste. Roladki wyjmujemy, dajemy im chwilę "odpocząć" i kroimy ukośnie na pół. Podajemy z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź