Cały rok czekam na młodą kapustę, a gdy się tylko pojawi to nieustanie przygotowuje z niej różne dania. Na blogu znajdziecie kilkanaście propozycji na przygotowanie młodej kapusty. Po raz pierwszy połączyłam ją z mięsem mielonym. Tak powstało pyszne wiosenne danie jednogarnkowe. Całą potrawę przygotowuje się dość szybko. Troszkę czasu trzeba jedynie poświęcić na obieranie i krojenie warzyw.
Pulpeciki duszone w młodej kapuście najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami. Danie bardzo dobrze się odgrzewa.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego,
- Pół kajzerki,
- ¼ szklanki wody,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 czubate łyżki kaszy manny,
- 1 łyżeczka soli,
- Szczypta pieprzu,
- 1 łyżka majeranku,
- Bułka tarta do panierowania,
- Olej do smażenia,
- MŁODA KAPUSTA:
- 1 młoda kapusta,
- 2 cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 1 szklanka wody,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
PRZYGOTOWANIE:
PULPECIKI: Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, następnie studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Dodajemy wystudzoną cebulę, odciśniętą kajzerkę, przyprawy, kaszę mannę, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Masę mięsną chwilkę wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki. Pulpeciki umieszczamy na 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony.
MŁODA KAPUSTA: Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
W większym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy poszatkowaną kapustę i startą marchew. Zalewamy całość 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut minut.
Do gotującej się kapusty dodajemy pulpeciki. Gotujemy razem pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze około 15-20 minut tzn. do miękkości kapusty.
Wówczas dodajemy koperek. Kapustę doprawiamy do smaku. Trzymamy jeszcze 1 minutę na ogniu.
Życzę smacznego 🙂