Pulpeciki duszone w młodej kapuście

Cały rok czekam na młodą kapustę, a gdy się tylko pojawi to nieustanie przygotowuje z niej różne dania. Na blogu znajdziecie kilkanaście propozycji na przygotowanie młodej kapusty. Po raz pierwszy połączyłam ją z mięsem mielonym. Tak powstało pyszne wiosenne danie jednogarnkowe. Całą potrawę przygotowuje się dość szybko. Troszkę czasu trzeba jedynie poświęcić na obieranie i krojenie warzyw.

Pulpeciki duszone w młodej kapuście najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami. Danie bardzo dobrze się odgrzewa.

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego,
  • Pół kajzerki,
  • ¼ szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 czubate łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Olej do smażenia,
  • MŁODA KAPUSTA:
  • 1 młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 szklanka wody,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,

PRZYGOTOWANIE:

PULPECIKI: Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, następnie studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Dodajemy wystudzoną cebulę, odciśniętą kajzerkę, przyprawy, kaszę mannę, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Masę mięsną chwilkę wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki. Pulpeciki umieszczamy na 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony.

MŁODA KAPUSTA: Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

W większym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy poszatkowaną kapustę i startą marchew. Zalewamy całość 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut minut.

Do gotującej się kapusty dodajemy pulpeciki. Gotujemy razem pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze około 15-20 minut tzn. do miękkości kapusty.

Wówczas dodajemy koperek. Kapustę doprawiamy do smaku. Trzymamy jeszcze 1 minutę na ogniu.

Życzę smacznego 🙂

Pulpeciki duszone w młodej kapuście

Pulpeciki duszone w młodej kapuście

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij