Pieczona perliczka z solanki

Zapraszam do przygotowania pieczonej perliczki, będzie idealną propozycją na świąteczny stół. Po upieczeniu jest delikatna, soczysta i mięciutka, a to dzięki jej wcześniejszemu moczeniu w wodzie z solą i pieczeniu długo w niskiej temperaturze. Przepis jest bardzo prosty i przypraw jest tutaj niewiele, ale za to efekt znakomity. Gorąco polecam 🙂



SKŁADNIKI:

  • 1 sprawiona perliczka,
  • 2 l wody,
  • 4 łyżki soli,
  • Majeranek,
  • Słodka papryka


PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myjemy, czyścimy w środku i ewentualnie usuwamy resztę piórek. Nóżki perliczki związujemy razem bawełnianym sznurkiem.
Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do solanki wkładamy perliczkę. Wybierzmy takie naczynie, aby cała perliczka była zanurzona w wodzie. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 12-24 godziny.
Po tym czasie perliczkę wyjmujemy z solanki. Nacieramy ją majerankiem i słodką papryką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia. Pieczemy 2,5 godziny. Następnie ostrożnie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15-20 minut aż skórka się zarumieni.
Po upieczeniu mięso zostawiamy jeszcze na 15-20 minut, aby odpoczęło i podajemy.
Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź