Jeśli nie masz czasi dziś długo stać w kuchni przy robieniu obiadu to wypróbuj mój przepis na szybkie danie makaronowe z patelni. Wszystko czego potrzebujesz to jedna duża patelnia, trochę warzyw, makaron, mięso mielone.... Nie musisz wcześniej gotować makaronu - wszystko przygotujesz "w jednym garnku". Uwielbiam mieć pod ręką takie przepisy na szybkie obiady. Nie zawsze mam czas i chęć na długie stanie w kuchni. Takie przepisy ratują mi życie 🙂
Wystarczy tylko pokroić pora i paprykę. Zrobisz to bardzo szybko, a w tym czasie możesz smażyć mięso mielone. Kolejno do garnka dodajemy przyprawy i suchy makaron. Całość zalewamy wodą lub bulionem. 10 minut i obiad mamy gotowy! Jeśli chcesz możesz wzbogacić to danie o pieczarki. Bardzo lubię połączenia mięsa mielonego, papryki i pieczarek. Podaje Ci przepis na podstawowe danie, ale możesz je zmodyfikować dowolnie. Można przygotować je także z nutą meksykańską tzn. dodać kukurydzę z puszki, czerwoną fasolę i szczyptę przypraw meksykańskich. Myślę, że wyszłoby równie pysznie.
Danie smakuje mi najbardziej podane z kleksem kwaśnej śmietany. W smaku przypomina odrobinę sos boloński. Możesz podać do niego dodatkowo miskę sałaty z vinegretem. Makaronowa patelnia wychodzi soczysta, sycąca, warzywa są mięciutkie. Bardzo dobrze się odgrzewa. Potrawę możesz podgrzać w mikrofali, na patelni czy w piekarniku. Posyp ją wtedy startą mozzarellą lub żółtym serem, aby uzyskać pyszną zapiekankę.
Więcej przepisów na dania jednogarnkowe
- Garnek boloński
- Szybka fasolka po bretońsku
- Garnek farmera
- Kaszotto z papryką, pieczarkami i mięsem mielonym
Jeśli nie chcesz dziś długo stać w kuchni przy robieniu obiadu to wypróbuj mój przepis na szybkie danie makaronowe z patelni. Wszystko czego potrzebujesz to jedna duża patelnia. Nie musisz wcześniej gotować makaronu.
Makaronowa patelnia z mięsem mielonym, porem i papryką
Składniki (4 porcje):
- 1 duży por,
- 2 papryki,
- 500g mięsa mielonego wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g),
- 250g makaronu kolanka,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 1 litr bulionu (lub wody),
- sól,
- pieprz,
- słodka i ostra papryka,
- szczypta cukru,
- DO PODANIA:
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Pora kroimy w plasterki, Papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę.
*Do dania możesz dodać także pokrojone pieczarki czy cukinię. Cukinie dodaj później, tak 5 minut przed końcem gotowania całej potrawy, aby za bardzo nie zmiękła.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy mięso mielone i smażymy je na dużym ogniu na rumiano. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dużą szczyptę słodkiej i ostrej papryki, soli, pieprzu i cukru i smażymy razem 1 minutę mieszając, aby mięso połączyło się z koncentratem. Dodajemy warzywa i smażymy razem na średnim ogniu przez 2 minuty. Wówczas wsypujemy suchy makaron i zawartość patelni zalewamy bulionem (lub wodą). Zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu razem pod przykryciem około 10 minut. W miedzy czasie kilka razy mieszamy i doprawiamy do smaku.
*Możesz użyć innego rodzaju makaronu, ale o podobnym czasie gotowania jak mój makaron kolanka, czyli 7-8 minut.
Danie podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Mega pyszne i szybkie danie.Polecam
Cieszę się, że smakowało ♥️