Makaron z boczkiem i fasolką szparagową

Jeśli lubicie szybkie obiady to dzisiejszy przepis jest dla Was idealny. Jest to pyszny makaron z sezonową fasolką szparagową i boczkiem. Świeża fasolka gotuje się bardzo szybko, wystarczy 15-20 minut i będzie gotowa. Jeśli makaron i fasolkę ugotujemy dzień wcześniej to samo przygotowanie dania zajmie nam góra 10 minut.

Do przygotowania mojego dania użyłam makaronu maccheroni, który kształtem przypomina fasolkę szparagową. Trudno wiec było na talerzu rozpoznać czy to makaron czy fasolka. Polecam użycie takiego makaronu wówczas, gdy chcecie przemycić fasolkę dzieciom. Tak naprawdę świetnie się tutaj sprawdzi makaron rurki czy świderki. Boczek wędzony najlepiej kupić pokrojony w cienkie plastry. Oszczędzi nam to pracy przy krojeniu. Poza sezonem na świeżą fasolkę szparagową możemy użyć fasolki mrożonej.

Makaron z boczkiem i fasolką szparagową

Makaron z boczkiem i fasolką szparagową

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 300g dowolnego makaronu,
  • 300g fasolki szparagowej,
  • 250g wędzonego boczku,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżka tartego parmezanu,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę szparagową obieramy. Następnie kroimy każdą fasolkę na 2-3 części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Boczek (najlepiej kupić w plastrach) kroimy w małą kostkę. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Rozgrzewamy patelnię. Na suchą patelnię wkładamy boczek i cebulę. Smażymy razem kilka minut aż boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.

Zmniejszamy ogień na najmniejszy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Następnie dodajemy fasolkę i makaron. Trzymamy patelnię na małym ogniu i mieszamy. Makaron i fasola powinny pokryć się sosem z mascarpone. Danie zdejmujemy z ognia i od razu podajemy. Każdą porcję posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.

Życzę smacznego!

Makaron z boczkiem i fasolką szparagową

Makaron z boczkiem i fasolką szparagową





6 komentarzy

  1. Pysznosci???

    • cukiereczek

      Wygląda pysznie 🙂

  2. Bardzo,ale to bardzo pyszne danie! I szybkie w przygotowaniu. Zagości w mojej kuchni na dłużej 🙂

    • cukiereczek

      Małgosiu bardzo się cieszę, że smakowało ?

  3. Aga

    Pyszności!!!

    • cukiereczek

      Dziękuję! ?

Zostaw odpowiedź