Karnawał trwa więc mam dla Was kolejną propozycję na pyszną przekąskę na domowe imprezy. Częstowałam Was niedawno nuggetsami w płatkach kukurydzianych, tym razem coś bardzo podobnego, ale smażonego. Wystarczy takiego kurczaka podać z sosem i naprawdę mamy fajną i smaczną przekąskę. Tak przygotowane kąski sprawdzą się również jako danie obiadowe, można je także zabrać do szkoły lub pracy na drugie śniadanie. Polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- 1 jajko,
- 250ml mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy. Odstawiamy je, a w tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku rozgrzewamy olej.
Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem np. majonezowo-ketchupowym (mieszamy majonez i ketchup w proporcji 1:1). Życzę smacznego 🙂
Ale to pysznie wygląda i na pewno tak samo dobrze smakuje. Na pewno sobie przygotuję na obiad 🙂
Bardzo polecam ?