Kurczak w brązowym sosie

Ostatnio mam mniej czasu, a to przez trwającą sesję - stawiam więc na dania szybkie do przygotowania. I takie danie chce Wam dziś zaproponować. Mięciutkie mięso z kurczaka duszone na wolnym ogniu w bulionie z dodatkiem sosu sojowego, który nadaje mu charakterystycznego smaku. Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie z surówką lub po prostu ogórkami konserwowymi. Polecam 😉

Składniki:

 

  • 2 piersi z kurczaka (ok.500g),
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ryż jaśminowy do podania

 

Przygotowanie:

 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Cebulę szklimy, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. następnie dodajemy kurczaka i smażymy razem aż do lekkiego zarumienienia kurczaka.

Zalewamy całość bulionem, dodajemy sos sojowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i dodajemy szybko mieszając. Całość ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem można wyłowić liście laurowe i ziarenka. Podajemy z ryżem i surówką, smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź