Ostatnio mam mniej czasu, a to przez trwającą sesję - stawiam więc na dania szybkie do przygotowania. I takie danie chce Wam dziś zaproponować. Mięciutkie mięso z kurczaka duszone na wolnym ogniu w bulionie z dodatkiem sosu sojowego, który nadaje mu charakterystycznego smaku. Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie z surówką lub po prostu ogórkami konserwowymi. Polecam 😉
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok.500g),
- 2 szklanki bulionu,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna pieprzu,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz do smaku,
- ryż jaśminowy do podania
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Cebulę szklimy, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. następnie dodajemy kurczaka i smażymy razem aż do lekkiego zarumienienia kurczaka.
Zalewamy całość bulionem, dodajemy sos sojowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i dodajemy szybko mieszając. Całość ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem można wyłowić liście laurowe i ziarenka. Podajemy z ryżem i surówką, smacznego 😉