Witam po krótkiej nieobecności. Dziś zapraszam na pyszną wersję kotletów mielonych. Chcąc urozmaicić niedzielny obiad proponuję zwykłe mielone podać z sosem cebulowym. To niesamowite jak dodatek cebuli może naprawdę pozytywnie zmienić smak mielonych. Przygotowanie takiego obiadu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Poza obsmażeniem kotletów i posiekaniem cebuli danie praktycznie robi się samo, gorąco polecam 😉
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego,
- 1 małe jajko,
- 1 mała cebula,
- 2 kromki ciemnego chleba (bez skórki) lub 1 bułka kajzerka
- Mąka do obtoczenia,
- Mleko do namoczenia,
- SOS:
- 5 dużych cebul,
- Masło do smażenia,
- ½ łyżeczki kminku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- 1 i ¼ szklanki wody,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + ¼ szklanki wody,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka
PRZYGOTOWANIE:
Chleb lub kajzerkę moczymy w mleku. Zaczynamy od przygotowania kotletów. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy cebulę, jajko i odciśnięty chleb. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z masy tworzymy kotlety i obtaczamy je w mące. Masa jest bardzo luźna, ale dzięki temu kotlety wyjdą bardzo delikatne w smaku. Kotlety obsmażamy na patelni na rumiano z obu stron.
W tym czasie w kostkę kroimy pozostałe cebule i szklimy je na maśle. Kotlety przekładamy do większego rondla, dodajemy podsmażoną cebulę, zalewamy całość wodą, dodajemy kminek i tymianek i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30-45 minut. Następnie wodę mieszamy z mąką i wlewamy do rondla, całość delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Jeszcze chwilkę gotujemy, doprawiamy do smaku i podajemy. Danie świetnie smakuje z ziemniakami, pieczywem, kaszą gryczaną czy ryżem. Świetnym dodatkiem do kotletów jest kiszony ogórek.
Życzę smacznego 🙂