Kaszotto ze szparagami, młodą kapustą i indykiem

Trwa sezon na młodą kapustę i szparagi. Młodą kapustę wprost uwielbiam, daje mnóstwo możliwości do przygotowania. Najbardziej lubię ją zapiekaną z kurczakiem. Szparagi są także wdzięcznym warzywem. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, możemy je piec, smażyć, grillować, gotować. Najbardziej przypadły mi do gustu pierogi ze szparagami.

Z połączenia młodej kapusty, szparagów i kaszy pęczak otrzymujemy pyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe. Potrawa jest w optymistycznym kolorze, wręcz zachęca do zjedzenia. Danie gotujemy w jednym garnku, robi się je dość szybko, kolejno dodajemy składniki i mieszamy co jakiś czas.

Kaszotto świetnie się odgrzewa więc możemy je przygotować wcześniej.

Przepis na podstawie bloga Kwestia Smaku.

Kaszotto ze szparagami, młodą kapustą i indykiem

Kaszotto ze szparagami, młodą kapustą i indykiem

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • ½ szklanki kaszy pęczak,

  • ½ pęczka szparagów (250g),

  • 200g młodej kapusty (około 1/3 – 1/4 główki),

  • 1 por,

  • 1 cebula,

  • 400g piersi z indyka,

  • 1 i ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,

  • 1/3 szklanki białego wina,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Kapustę drobno szatkujemy. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Dokładnie je płuczemy i kroimy w 2cm skośne plasterki.

Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas dodajemy podsmażone mięso, całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 25 minut.

Po tym czasie dodajemy kapustę, mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty (pod przykryciem). Dodajemy szparagi, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Danie doprawiamy w między czasie do smaku. Danie kilka razy mieszamy w czasie gotowania.

Kaszotto rozkładamy na talerzyki. Każdą porcję posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Życzę smacznego:)

Kaszotto ze szparagami, młodą kapustą i indykiem

Kaszotto ze szparagami, młodą kapustą i indykiem





6 komentarzy

  1. ale to musiało być pyszne!

    • cukiereczek

      Polecam, jest naprawdę wyśmienite 😉

  2. ciekawe połączenie 🙂

  3. Może znajdzie się ktoś chetny i mi zrobi ? 😛

  4. kaszotto ze szparagami – cudowne danie. zjadam oczami! i przepiękne zdjęcia!

    • cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 zachęcam do przygotowania 😉

Zostaw odpowiedź