Kaszotto z kurczakiem i marchewką z groszkiem

Kaszotto to pyszne i zdrowe danie obiadowe przygotowane z kaszy pęczak. Super się odgrzewa. Idealnie nadaje się na lunch do pracy. Smakuje pysznie także na zimno. Moja dzisiejsza propozycja kaszotta jest szybka do przygotowania, bo używamy mrożonej marchewki z groszkiem. Danie jest sycące. Oprócz kaszy mamy tutaj chude mięso drobiowe i sporą ilość warzyw.

Kaszotto z kurczakiem i marchewką z groszkiem

Kaszotto z kurczakiem i marchewką z groszkiem

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 400g mrożonej marchewki z groszkiem,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).

Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.

Na tę samą patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas całość zalewamy bulionem (lub wodą), zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.

Następnie dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem, kurczaka oraz tymianek i potrawę ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku.

Życzę smacznego!

Kaszotto z kurczakiem i marchewką z groszkiem

Kaszotto z kurczakiem i marchewką z groszkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź