Dzisiaj na blogu prezentuję przepis na pyszną sałatkę z kaszy jaglanej. Sałatkę możemy podawać na ciepło jak i na zimno. To bardzo zdrowa propozycja i w miarę szybka do przygotowania. Będzie idealna na lunch do pracy. Dodatkowo całe danie jest bezglutenowe. Bób zimową porą wykorzystujemy mrożony, a latem polecam świeży. Nie rezygnujcie ze szczypiorku, świetnie podkreśla smak sałatki.
SKŁADNIKI (2 porcje):
-
100g kaszy jaglanej (½ szklanki),
-
70g sera feta,
-
4 suszone pomidory,
-
100g ugotowanego, obranego bobu,
-
1-2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,
-
2 czubate łyżki pestek dyni,
-
2 łyżeczki soku z cytryny,
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
-
sól,
-
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 300-350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.
Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Pestki dyni rumienimy na suchej patelni. Bób grotujemy, a po wystudzeniu obieramy go.
Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy je z olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Pestki dyni możemy zastąpić ziarnami słonecznika.
2) Jedna porcja sałatki będzie zawierała około 436kcal, w tym:
- węglowodany – 46,5g,
- białko – 18,4g,
- tłuszcz – 21,9g,
- błonnik – 5,9g.
Sałatkę proponuję podać na lunch.
kiedyś łączyłam kaszę jaglaną z bobem i tuńczykiem, ta wersja z fetą równie mi się podoba 🙂 przepis zapisuję 🙂
Pyszna propozycja na lunch! Myślę, że na imprezę też się sprawdzi – na pewno zaskoczy gości swoim smakiem.
AgaLi bardzo się cieszę, że smakowała 🙂