Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą i suszonymi pomidorami

Dzisiaj na blogu prezentuję przepis na pyszną sałatkę z kaszy jaglanej. Sałatkę możemy podawać na ciepło jak i na zimno. To bardzo zdrowa propozycja i w miarę szybka do przygotowania. Będzie idealna na lunch do pracy. Dodatkowo całe danie jest bezglutenowe. Bób zimową porą wykorzystujemy mrożony, a latem polecam świeży. Nie rezygnujcie ze szczypiorku, świetnie podkreśla smak sałatki.

Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 100g kaszy jaglanej (½ szklanki),

  • 70g sera feta,

  • 4 suszone pomidory,

  • 100g ugotowanego, obranego bobu,

  • 1-2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,

  • 2 czubate łyżki pestek dyni,

  • 2 łyżeczki soku z cytryny,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

  • sól,

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 300-350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.

Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Pestki dyni rumienimy na suchej patelni. Bób grotujemy, a po wystudzeniu obieramy go.

Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy je z olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Pestki dyni możemy zastąpić ziarnami słonecznika.

2) Jedna porcja sałatki będzie zawierała około 436kcal, w tym:

  • węglowodany – 46,5g,
  • białko – 18,4g,
  • tłuszcz – 21,9g,
  • błonnik – 5,9g.

Sałatkę proponuję podać na lunch.

Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą jaglaną, bobem, fetą i suszonymi pomidorami

3 komentarzy

  1. kiedyś łączyłam kaszę jaglaną z bobem i tuńczykiem, ta wersja z fetą równie mi się podoba 🙂 przepis zapisuję 🙂

  2. Pyszna propozycja na lunch! Myślę, że na imprezę też się sprawdzi – na pewno zaskoczy gości swoim smakiem.

    IMG_20180704_134506_700

    • cukiereczek cukiereczek

      AgaLi bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij