Gulasz z gruszką

Chociaż mamy jeszcze lato to ja zaproponuję Wam dzisiaj gulasz z jesienną nutą, ponieważ dodałam do niego gruszkę. A gruszka bardzo kojarzy mi się właśnie z jesienią. Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, dodawałam do swoich potraw m.in. morele i żurawinę, winogrona czy truskawki. Tym razem postawiłam na gruszkę, która dodała zwykłemu gulaszowi słodyczy i delikatności. Mimo, że jest w nim mięso wieprzowe gulasz ten wydawał mi się bardzo lekki. Polecam gorąco, świetnie smakuje podany z kaszą gryczaną i kleksem śmietany 🙂

 

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 850g,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • słodkie wino 100ml,
  • gałązki tymianku,
  • 1 liść laurowy,
  • woda gorąca,
  • szczypta chili,
  • 2 gruszki,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody
  • kasza gryczana do podania

Przygotowanie:
 

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na złoty kolor z każdej strony. Jeśli łopatka jest tłusta, to nie dajemy tłuszczu, ale smażymy na tłuszczu, który się z niej wytopi. Jeżeli jest chuda to podsmażamy ją na maśle. Podsmażone mięso przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do rondla. Na patelnię wlewamy troszkę wody i zeskrobujemy smaczki z mięsa, przelewamy do rondla.




Wlewamy wino i dolewamy tyle gorącej wody, aby zakryła mięso cienką warstwą. Dodajemy liścia laurowego, pieprz w ziarnach, listki tymianku i dusimy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodajemy gruszkę obraną i pokrojoną w kostkę. Dusimy jeszcze 20 minut na wolnym ogniu. W między czasie doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Pod koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w wodzie, mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną lub pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij