Najczęściej na obiad przygotowuję mięso wieprzowe: schab lub łopatkę czy szynkę. Wołowina gości u nas rzadziej, ale dzięki temu doceniamy jej smak. Mięso duszę zazwyczaj długo, na wolnym ogniu. Wówczas mięso wychodzi idealnie miękkie i soczyste. Wołowina świetnie komponuję się z papryką - otrzymujemy gulasz z węgierską nutą. Proponuję podanie gulaszu wołowego z kaszą jaglaną – uwierzcie mi, ale smakuje naprawdę pysznie. Skąd pomysł, aby podać kaszę jaglaną do wołowiny? Kiedyś takim daniem poczęstowała mnie siostra (wielbicielka kaszy jaglanej). Od tej pory już praktycznie do wołowiny w sosie gotuję kaszę jaglaną. Wam również polecam takie połączenie 😀
SKŁADNIKI (4 porcje):
- GULASZ:
- 500g wołowiny,
- 1 duża cebula,
- 2 czerwone papryki,
- 3 szklanki wody,
- 2 liście laurowe,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki curry,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- KASZA:
- 200g kaszy jaglanej,
- Szczypta soli,
- 3 szklanki wody,
PRZYGOTOWANIE:
KASZA: Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 750ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Kaszę co jakiś czas mieszamy. Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.
GULASZ: Wołowinę kroimy w większą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut aż cały tłuszcz z boczku się wytopi. Cebulę przekładamy do mięsa.
Na patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Zeskrobujemy smaczki mięsa. Zawartość patelni przelewamy do garnka. Mięso w garnka zalewamy wodą (około 2,5-3 szklanki), dodajemy liść laurowy. Całość zagotowujemy. Następnie wołowinę dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 h.
Po tym czasie do mięsa dodajemy paprykę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 20-30 minut do miękkości papryki.
Obie mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do gulaszu i szybko mieszamy. Gulasz zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gulasz podajemy z kaszą jaglaną.
Życzę smacznego 🙂
pyszny gulasz 🙂 również podaję czasami z kaszą jaglaną 🙂