Ten gulasz to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza dla osób, które uwielbiają dania mięsne. Najbardziej ze wszystkich rzeczy lubię przygotowywać dania obiadowe, z mięsem właśnie w roli głównej - możecie się o tym przekonać zaglądając do zakładki mięsa. Zainspirowałam się przepisem Roberta Makłowicza i powiem szczerze, że jestem zachwycona tym gulaszem. Jego sekretem jest cebula, która po upływie dwóch godzin zaczyna się rozpadać i zagęszcza sos, mięso po tym czasie staje się mięciutkie, delikatne, całość jest bardzo aromatyczna, kminek, mnóstwo słodkiej papryki, szczypta ostrej - o tak, to jest to co lubię 🙂 Gorąco polecam 🙂
Składniki:
  • 800 g pręgi wołowej,
  • 1 kg cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka

 

Przygotowanie:
 
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Mięso kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej słodką papryką, cały czas mieszając smażymy ją razem z cebulą około 2 minut. Należy uważać, żeby papryka się nie spaliła.

Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy mięso na rumiano na dużym ogniu. Mięso dokładamy do cebuli, całość zalewamy wrzątkiem tak, aby przykrył mięso. Do mięsa dodajemy kminek, koncentrat pomidorowy, majeranek, ocet i dusimy pod przykryciem około 2 - 2,5 h - aż do miękkości mięsa. W tym czasie doprawiamy gulasz do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Po upływie 2 godzin cebula powinna się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec duszenia należy zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Wszystko zależy od tego ile wrzątku dolaliśmy. Gulasz podajemy z kaszą lub świeżym pieczywem, obowiązkowo z ogórkiem. Smacznego 😉

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij