To pyszne danie jednogarnkowe, które musicie koniecznie przygotować w sezonie na młodą kapustę. Kapusta wychodzi mięciutka, kremowa, a mięso soczyste. Mięso najpierw panierujemy w mące, obsmażamy, a następnie dusimy razem z młodą kapustą. Na koniec dodajemy koperek i odrobinę śmietany kremowej. Danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Aczkolwiek pasowałoby mi do niego także pieczywo. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500g piersi z kurczaka,
- Mąka do panierowania,
- 1 młoda kapusta,
- 2 cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 1 szklanka wody,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka śmietany 30 lub 36%,
PRZYGOTOWANIE:
Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron. Mięso wyjmujemy na talerz.
W większym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy poszatkowaną kapustę i startą marchew. Zalewamy całość 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Do gotującej się kapusty dodajemy obsmażone mięso. Gotujemy razem jeszcze około 15-20 minut tzn. do miękkości kapusty.
Wówczas dodajemy śmietanę, koperek i kapustę doprawiamy do smaku. Trzymamy jeszcze 1 minutę na ogniu.
Życzę smacznego 🙂
Bardzo dobre lekkie danie,polecam
Wygląda pysznie 🙂
Przepyszne! Nic dodać, nic ująć ??.
Cieszę się, że smakowało 🙂