Fileciki z kurczaka duszone w młodej kapuście

To pyszne danie jednogarnkowe, które musicie koniecznie przygotować w sezonie na młodą kapustę.  Kapusta wychodzi mięciutka, kremowa, a mięso soczyste. Mięso najpierw panierujemy w mące, obsmażamy, a następnie dusimy razem z młodą kapustą. Na koniec dodajemy koperek i odrobinę śmietany kremowej. Danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Aczkolwiek pasowałoby mi do niego także pieczywo. Gorąco polecam!

Fileciki z kurczaka duszone w młodej kapuście

Fileciki z kurczaka duszone w młodej kapuście

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g piersi z kurczaka,
  • Mąka do panierowania,
  • 1 młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 szklanka wody,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka śmietany 30 lub 36%,

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron. Mięso wyjmujemy na talerz.

W większym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy poszatkowaną kapustę i startą marchew. Zalewamy całość 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

Do gotującej się kapusty dodajemy obsmażone mięso. Gotujemy razem jeszcze około 15-20 minut tzn. do miękkości kapusty.

Wówczas dodajemy śmietanę, koperek i kapustę doprawiamy do smaku. Trzymamy jeszcze 1 minutę na ogniu.

Życzę smacznego  🙂





4 komentarzy

  1. Bardzo dobre lekkie danie,polecam

    • cukiereczek

      Wygląda pysznie 🙂

  2. Przepyszne! Nic dodać, nic ująć ??.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

Zostaw odpowiedź