Fasola w sosie pomidorowym z mięsem mielonym

To nowa odsłona fasolki po bretońsku – zamiast boczku i kiełbasy dajemy mięso mielone. Otrzymujemy w ten sposób pyszne danie jednogarnkowe. Tak przygotowana fasola najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Mam wrażenie, że dzięki dodaniu mięsa mielonego jest nieco lżejsza niż tradycyjna fasolka po bretońsku. Przygotowując tę sztandarową potrawę przesmażam koncentrat pomidorowy z cukrem. Dzięki temu danie nabiera wspaniałego smaku.

Wystąpił błąd podczas wysyłania pliku na serwer. Proszę spróbować ponownie później.

Wystąpił błąd podczas wysyłania pliku na serwer. Proszę spróbować ponownie później.

SKŁADNIKI :

  • 400g fasoli Piękny Jaś,
  • 2 cebule,
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • Ewentualnie: mąka i masło na zasmażkę (po 1-2 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy ją przez 12 godzin. Fasolę zalewamy świeżą wodą gotujemy ją prawie do miękkości (1-1,5h).

Gdy fasola będzie się gotowała kroimy cebule w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy je na rumiano. Zawartość patelni przekładamy do gotującej się fasoli. Gotujemy razem 15 minut.

Gdy fasola będzie już miękka to na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy go 1-2 łyżkami wody, dodajemy cukier i przesmażamy 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodajemy do garnka z fasolą. Następnie dodajemy majeranek, słodką i ostrą papryką, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.

Do zagęszczenia sosu pomidorowego możemy przygotować zasmażkę. Wystarczy rozpuścić 1-2 łyżki masła i podsmażyć chwilkę 1-2 łyżki mąki (biała zasmażka). Ilość mąki zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać. Dodajemy zasmażkę do garnka, mieszamy i gotujemy około 5 minut.

Danie podajemy ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij