Dzielę się dzisiaj przepisem na pyszne risotto, które wymyśliłam 🙂 Pewnie pamiętacie, że robiłam już chrzanowe risotto, które okazało się sukcesem. Ponieważ ostatnio rzuciła mi się w oczy rolada z żurawiną i chrzanem stwierdziłam, że warto wykorzystać takie połączenie smaków 🙂 Ponieważ coraz częściej zdarza mi się jeść indyka, a obiad u mnie w mieszkaniu musi mieć mięsko, więc tym razem zastosowałam mięso z indyka. Efekt jest rewelacyjny, ostro-słodki i kremowy smak, musicie tego spróbować 🙂
Na risotto się nie skończyło, przygotowałam też gulasz w podobnym połączeniu, ale o tym już niedługo.
Składniki:
- indyk 300g,
- chrzan 6 łyżeczek,
- bulion 500ml,
- żurawina suszona 50g,
- ryż do risotto 150g,
- papryka ostra,
- 1 cebula,
- tymianek,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę.
Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem. Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem. Życzę smacznego 🙂