- indyk 300g,
- chrzan 6 łyżeczek,
- bulion 500ml,
- żurawina suszona 50g,
- ryż do risotto 150g,
- papryka ostra,
- 1 cebula,
- tymianek,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz
Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę.
Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem. Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem. Życzę smacznego 🙂













