Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszny obiad 🙂 Mięso z taki składnikami prezentuje sie bardzo efektownie, wprowadzi świeżość do Waszej kuchni. Jestem zwolenniczką łączenia mięsa z różnymi alkoholami, w tym z piwem - stąd narodził się pomysł na takie bitki.
Obiad praktycznie robi się sam, bo większość czasu zajmuje duszenie mięsa. Całą pracę wykonujemy na początku, bo musimy rozbić kotlety i je podsmażyć. Jedynie pod koniec duszenia musimy przygotować karmelizowane jabłka, ale nie zajmie nam to więcej niż 5 minut.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (ok. 300g),
- 1 łyżka mąki,
- piwo jabłkowe np Redd's 400ml,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- chili,
- olej do smażenia,
- 1 twarde jabłko np. Gala,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny 1-2 łyżki,
- tymianek 1/2 łyżeczki,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem najlepiej za pomocą folii. Każdy kotlet obtaczamy w mące. Kotlety podsmażamy na rumiano z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Do patelni wlewamy piwo jabłkowe. Zeskrobujemy mąkę z dna naczynia łopatką i mieszamy z piwem, pozostawiamy ją w naczyniu, sprawi, że sos będzie gęstszy. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy do smaku i całość dusimy pod przykryciem około pół godziny.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę mniej więcej 1cm. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy całość około 5 minut aż zrobią się szkliste. W połowie smażenia dodajemy tymianku. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu do smaku (można dodać jeszcze 1 łyżeczkę miodu do jabłek). Bitki podajemy z położonymi na nich jabłkami. Życzę smacznego 🙂