Aromatyczne flaki wołowe

Żadna impreza rodzinna nie może obejść się bez porcji aromatycznych flaków 🙂 Najlepsze flaki przygotowuję moja mama. Uwielbiam ich zapach i smak, aż dziwne, że kiedyś ich nie znosiłam. Cieszę się, że jednak się przełamałam, bo nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Do flaków dodajemy mięso wołowe i drobiowe, dzięki temu stają się bardzo sycące, gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 1 kg gotowanych flaków krojonych wołowych,
  • 8-9 szklanek bulionu domowego (przygotowanego ze szpondra wołowego i 2 udek).
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/4 łyżeczki  imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1-2 łyżeczki majeranku,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • zasmażka ciemna (1 łyżeczka masła na 1 łyżeczkę mąki )

Przygotowanie:

Do przygotowania flaków potrzebujemy mięso z 2 udek i 300g szpondra wołowego z rosołu. Należy więc najpierw przygotować rosół używając tego mięsa. Włoszczyznę ( 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) wyjąć wcześniej i pokroić w kostkę. Mięso nie powinno się rozpadać. Udka i szponder kroimy w cienkie paski.

Flaki płuczemy, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez godzinę. Następnie flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i obgotowujemy przez 30 minut na wolnym ogniu i odcedzamy. Do większego garnka wlewamy rosół, dodajemy obgotowane flaki i gotujemy razem do miękkości flaków (około 1 h). W między czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Pod koniec gotowania dodajemy mięso oraz pokrojoną włoszczyzną. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź