To niezawodny przepis na smaczne pączki. Wychodzą puszyste, mięciutkie, nie chłoną tłuszczu. Dobrze wyrośnięty pączek gwarantuje uzyskanie jasnej obrączki. Polane lukrem wprost rozpływają się w ustach. Są lepsze niż z cukierni. Tłusty Czwartek zbliża się dużymi krokami więc warto się do niego dobrze przygotować 🙂 A pączki przecież smakują najlepiej w karnawale więc pieczmy je jak najczęściej.
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- 1kg mąki pszennej,
- 50g drożdży świeżych,
- 100g cukru,
- 100g masła (lub 5-6 łyżek oleju),
- 6 żółtek,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 40ml spirytusu (można zastąpić wódką lub octem),
- ½ łyżeczki soli,
- DODATKOWO:
- Marmolada,
- 3 łyżki mleka,
- Aromat cytrynowy,
- 18 łyżek cukru pudru,
- Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 4-5 łyżek mąki i 1-2 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie (około 1-1,5h).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy go na dłoni na placek, nakładamy około ½-1 łyżeczkę twardej marmolady i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut- powinny podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.
Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Pączki studzimy na kratce i lukrujemy. Można je zamiennie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Przepyszne!!!!
Dziękuję 😉
Jaki ocet i ile dodać?
Ocet spirytusowy. Około 40ml
Super przepis, moje paczki po nocnym wyrastaniu ….
Dziękuję!♥️
Super są, mięciutkie i pyszne, jak z cukierni 🙂
wyszły mi dokładnie takie same, pani Kasiu dzieki za przepis
Paczki wyszły wspaniałe!
Alicjo, wyglądają lepiej niż z cukierni! Cieszę się, że smakowały 🙂
Witam, ile tej planty na te proporcje i czym wyrabia się ciasto na pączki? Można mikserem? I ile marmolady na podaną ilość (czy można ją zastąpić powidłami?
Na 1 kg mąki będzie potrzebne około 8-10 kostek planty. Ja ciasto na pączki wyrabiam ręcznie, ale można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Zamiast marmolady można użyć gęstych powideł. Marmolady będzie potrzebne około 300g.
Dziękuję.
Życzę smacznych pączków! 🙂
Najlepszy przepis! Pączki wyszły pyszne i puszyste!
Piękne ❤️ Cieszę się, że smakowały ❤️
I jeszcze jedno pytanko – czy jeśli dodam wódki to też 40 ml czy więce? I czy plante stapiam od razu całą (te 8-10 kostek) czy stopniowo mniejszą ilość? Pozdrawiam.
Ja bym plantę rozpuszczała stopniowo. Na początek może 5 kostek, a później dokładamy stopniowo resztę. Wódki proponuję dać tyle samo.
A na te ilość składników ile daje Pani aromatu cytrynowego? p.s. proszę powiedzieć czy na oleju też wyjdą dobre i ile tego oleju na tę porcje było by potrzeba. Pozdrawiam.
Około 1 łyżeczki. My wolimy pączki smażone na plancie, ale na oleju też wyjdą dobre. Będzie potrzebne ponad 1 litr, może około 1,5 lita. To zależy jakiej wielkości będzie garnek do smażenia.
Przepis cudowny, pączki obłędnie pyszne !
Aleksandra bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Pączki pyszne,mięciutkie,puszyste ? dziękuję
Miło mi, że smakują 😀
Polecam, pączki wyszły pyszne ?
Bardzo mi miło 🙂
Hej 😉 mam pytanie. Jedna sZklanka u Ciebie w przepisie to 250 ml czy 200ml?
250ml ?
Ciasto wyszło rewelacyjne, pięknie się wyrabiało, bardzo dobrze odchodziło od ręki. Paczusie pyszne, miękkie i pulchne. Serdecznie polecam
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂
Robiłam pierwszy raz pączki i wyszły przepyszne. Część nadzialam marmolada reszte budyniem, smażyłam na oleju. Smakują jak z cukierni. Serdecznie polecam ??
Dziękuję za miły komentarz ❤️
Najlepszy przepis, cudowne, pyszniutkie?? ?
Dziękuję 🙂
Pączuszki rewelacja!!!
Naprawdę polecam przepis! ❤️
Robilam z połowy porcji i wyszło mi 15 sporych pączków.
Piękne wyszły 😉
Nocne wyrastanie
Twój komentarz
Twój komentarz
Cuda 😍