Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Już za 4 dni Tłusty Czwartek więc pewnie większość z Was smaży teraz pączki. A ja częstuję Was dzisiaj kasztankami 🙂 Kasztanki to małe drożdżowe pączusie sprzedawane w cukierniach na wagę, najczęściej skąpane w lukrze. Myślę, że wielu z nas zna ich smak. Są mięciutkie i puszyste, łatwe do przygotowania, szybko się je smaży, a z tych proporcji wychodzi ogromna miska małych drożdżowych kuleczek.
SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej chlebowej
- 20g świeżych drożdży,
- Szczypta soli,,
- 50g cukru,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- Sok z ½ cytryny,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżka rumu lub wódki,
- Olej do głębokiego smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany, ewentualnie dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut. W misce ucieramy żółtka, jajko z pozostałym cukrem, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy olej, sok z cytryny i alkohol. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 60-90 minut).
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 10-13mm. Za pomocą kieliszka lub nakrętki o średnicy 3cm wycinamy z ciasta okrągłe kuleczki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kwadrans do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Po usmażeniu pączki oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.
Smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do smażenia wszystkich pączków polecam użyć planty.
2) Lukier można przygotować z następujących proporcji: 1 łyżka mleka, 6 łyżek cukru pudru, odrobina cytrynowego aromatu. Składniki ucieramy ze sobą aż powstanie lukier gęstości śmietany.