Tak przygotowany schab świetnie smakuje podany z ziemniakami. Możemy wszystkie składniki przygotować dużo wcześniej, a zapiec razem tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI (8 porcji):
- 1 kg schabu,
- 500g pieczarek,
- 250g wędzonego boczku,
- 2 duże cebule,
- 500g śmietany kremówki (36%),
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy w plastry grubości 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Rozbite plastry oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab partiami na rumiano z obu stron. Podsmażony schab układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki dokładnie płuczemy. Następnie kroimy je w plasterki. Grzyby podsmażamy.
Boczek kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.
Boczek wkładamy na suchą patelnię i smażymy kilka minut. Dodajmy cebulę i smażymy jeszcze kilka minut aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę grzybową równomiernie rozprowadzamy na schabie.
Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu i wykładamy na wierzch zapiekanki.
Schab pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) 10 minut przed końcem pieczenia schab możemy posypać startym żółtym serem lub mozzarellą.
A jaką surówka polecasz do tego dania.zamierzam zrobić je w 2 dzień świąt
Będzie pasowała surówka z pekinki, marchewki, a nawet ogórek kiszony ?