Roladki schabowe z grzybami w sosie śmietanowym

Jesienią czy też późnym latem, gdy tylko pojawią się grzyby, przygotowuję je na różne sposoby. Porcję wkładam do słoika, ale to pokażę Wam w najbliższym czasie, część mrożę, a resztę zjadamy na bieżąco np. w pierogach, w krokietach czy też podane w sosie. Dzisiejsze roladki to pomysł na bardzo sycące, pachnące lasem danie. Całość podana z kremowym sosem śmietanowym. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody. Polecam 🙂

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu (około 500g),
  • 1 mała cebula,
  • 350g obranych leśnych grzybów,
  • 2 łyżki sera żółtego,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • sól
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • SOS:
  • 1 szklanka bulionu,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Schab rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Grzyby płuczemy, większe kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je i siekamy w kostkę. Cebulę kroimy i szklimy na oleju.

Dodajemy ją do grzybów, dodajemy również ser i natkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowany farsz wykładamy na mięso i zwijamy ciasno roladki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim roladki. Roladki zapiekamy około 40-50 minut w 180 stopniach. Jeśli zaczną się spiekać należy je przykryć folią. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku. Roladki podajemy polane sosem. Świetnie pasują do nich ziemniaki z wody. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź