Składniki:
- 4-5 plastrów schabu (około 500g),
- 1 mała cebula,
- 350g obranych leśnych grzybów,
- 2 łyżki sera żółtego,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- sól
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- SOS:
- 1 szklanka bulionu,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżeczki mąki,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Dodajemy ją do grzybów, dodajemy również ser i natkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowany farsz wykładamy na mięso i zwijamy ciasno roladki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim roladki. Roladki zapiekamy około 40-50 minut w 180 stopniach. Jeśli zaczną się spiekać należy je przykryć folią. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku. Roladki podajemy polane sosem. Świetnie pasują do nich ziemniaki z wody. Życzę smacznego 🙂