To pomysł na letni obiad. Roladki przygotowuję się bardzo szybko. Smakują pysznie z ziemniakami.
SKŁADNIKI:
-
2 podwójne piersi z kurczaka,
-
300-350g kurek,
-
1 łyżka masła,
-
1 duża cebula,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia,
-
100g żółtego sera,
PRZYGOTOWANIE:
Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Większe kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, Szklimy cebulę. Następnie dodajemy kurki i smażymy je kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Po usmażeniu kurki siekamy w drobną kostkę i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na 2-3 części każdą – otrzymamy w ten sposób 8-12 filetów. Fileciki z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej rozbijać je przez folię, aby mięso się nie poszarpało. Każdy filet oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Na rozbite filety nakładamy porcję farszu kurkowego i zwijamy ciasne roladki. Roladki możemy spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Roladki obsmażamy partiami na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu. Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujmy startym serem. Jeśli zostało nam farszu to wykładamy go także na wierzch roladek. Zapiekamy razem około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni tzn. do rozpuszczenia sera.
Życzę smacznego 🙂