Pieczony łosoś z sosem kurkowym z koperkiem

Zazwyczaj kurki łączyłam z mięsem m.in: z indykiem, kurczakiem, schabem, polędwiczką czy mięsem mielonym. A tym razem postawiłam na łososia. To był strzał w dziesiątkę. Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. Łososia krótko marynujemy, a następnie krótko pieczemy. Najdłuższą czynnością będzie oczywiście oczyszczenie kurek 🙂 Ale jak już się z tym uporacie to sos przygotujecie dosłownie w kilka minut. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.

Pieczony łosoś z sosem kurkowym z koperkiem

Pieczony łosoś z sosem kurkowym z koperkiem

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • PIECZONY ŁOSOŚ:
  • 2 porcje łososia w kawałku (2 x 125g),
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • SOS KURKOWY Z KOPERKIEM:
  • 300g kurek,
  • 1 cebula,
  • 200g śmietany kremówki,
  • Ewentualnie 2/3 łyżeczki mąki,
  • 2 czubate łyżeczki koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

PIECZONY ŁOSOŚ: Łososia myjemy i osuszamy. Obie porcje oprószamy odrobiną solą i pieprzu. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą. Naczynie odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Łososia pieczemy około 12-15 minut.

SOS KURKOWY Z KOPERKIEM: Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki. Smażymy je przez kilka minut aż cała woda z nich wyparuję. Dodajemy śmietankę i przyprawy i całość zagotowujemy. Jeśli sos nie zgęstnieje to zagęszczamy go mąką rozrobioną w zimnej wodzie (wszystko zależy od rodzaju użytej śmietanki). Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek. Mieszamy do połączenia.

Na talerz wykładamy porcję łososia, polewamy go przygotowanym sosem kurkowym.

Życzę smacznego  🙂

Pieczony łosoś z sosem kurkowym z koperkiem

Pieczony łosoś z sosem kurkowym z koperkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź