Zazwyczaj kurki łączyłam z mięsem m.in: z indykiem, kurczakiem, schabem, polędwiczką czy mięsem mielonym. A tym razem postawiłam na łososia. To był strzał w dziesiątkę. Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. Łososia krótko marynujemy, a następnie krótko pieczemy. Najdłuższą czynnością będzie oczywiście oczyszczenie kurek 🙂 Ale jak już się z tym uporacie to sos przygotujecie dosłownie w kilka minut. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- PIECZONY ŁOSOŚ:
- 2 porcje łososia w kawałku (2 x 125g),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka oleju,
- Sól,
- Pieprz,
- SOS KURKOWY Z KOPERKIEM:
- 300g kurek,
- 1 cebula,
- 200g śmietany kremówki,
- Ewentualnie 2/3 łyżeczki mąki,
- 2 czubate łyżeczki koperku,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
PIECZONY ŁOSOŚ: Łososia myjemy i osuszamy. Obie porcje oprószamy odrobiną solą i pieprzu. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą. Naczynie odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Łososia pieczemy około 12-15 minut.
SOS KURKOWY Z KOPERKIEM: Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki. Smażymy je przez kilka minut aż cała woda z nich wyparuję. Dodajemy śmietankę i przyprawy i całość zagotowujemy. Jeśli sos nie zgęstnieje to zagęszczamy go mąką rozrobioną w zimnej wodzie (wszystko zależy od rodzaju użytej śmietanki). Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek. Mieszamy do połączenia.
Na talerz wykładamy porcję łososia, polewamy go przygotowanym sosem kurkowym.
Życzę smacznego 🙂