Indyk w kremowym sosie śmietanowym z kurkami, marchewką i koperkiem

Trwa właśnie sezon na kurki. Uwielbiam zbierać te małe, żółte grzyby. W ostatni weekend byłam na grzybobraniu z moją mamą i siostrą. Udało nam się uzbierać ponad 1 kg 🙂 Przygotowałam z nich zupę oraz takie filety z indyka. To danie przygotowuję się bardzo szybko. Jest bardzo sycące, smakuje delikatnie i kremowo. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody. Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową z bułką tartą.

Indyk w kremowym sosie śmietanowym z kurkami, marchewką i koperkiem

Indyk w kremowym sosie śmietanowym z kurkami, marchewką i koperkiem

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 400g filetów z indyka,

  • 250g kurek,

  • 1 mała cebula,

  • 1 marchewka,

  • 2 łyżki mąki (do panierowania),

  • 1 łyżka oleju,

  • 1 łyżka masła,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 1 szklanka wody,

  • 100g śmietany kremówki,

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

PRZYGOTOWANIE:

Filety z indyka oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy kurki do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Kurki odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron.

Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając.

Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z indyka i podsmażone kurki. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż marchew zmięknie.

Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i koperek, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Sznycle z indyka możemy zastąpić piersią kurczaka.

Indyk w kremowym sosie śmietanowym z kurkami, marchewką i koperkiem

Indyk w kremowym sosie śmietanowym z kurkami, marchewką i koperkiem





4 komentarzy

  1. wspaniały, pyszny indyk. i ten sos <3

    • cukiereczek

      Gorąco polecam na letni obiad 🙂

  2. Czy kurki mogą być mrożone?

    • cukiereczek

      Madlen tak.

Zostaw odpowiedź