Pulpeciki w sosie kurkowym

Prezentuję Wam kolejny smaczny przepis z wykorzystaniem kurek. Są to mięsne klopsiki w sosie z kurkami. Uwielbiam takie letnie obiady, pachnące lasem. Ten sos smakuje wspaniale, jest delikatny i kremowy. A co najważniejsze – jest aromatyczny dzięki kurkom. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i bezproblemowe. Gotowy sos podałam z ziemniakami i mizerią. Ponieważ sosu zostało nam także na obiad następnego dnia to podałam go dla odmiany z ryżem – smakował równie dobrze.

Pulpeciki w sosie kurkowym

Pulpeciki w sosie kurkowym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PULPECIKI:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,

  • 1 jajko,

  • 2-3 łyżki bułki tartej,

  • 1 łyżeczko oregano,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

  • SOS:

  • 250g kurek,

  • 1 duża cebula,

  • 2,5 szklanki wody,

  • 100g śmietany kremówki,

  • 2 łyżki mąki,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 1 liść laurowy,

  • 1 ziele angielskie,

  • Masło do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

PULPECIKI: Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano oraz sok z cytryny. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki Na patelni rozgrzewamy olej. i wrzucamy je na patelnię. Pulpeciki smażymy na rumiano z każdej strony i wyjmujemy na talerz.

SOS: Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Większe kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, Szklimy cebulę. Następnie dodajemy kurki i smażymy je kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z nich wyparuję.

Do podsmażonych kurek dodajemy pulpeciki. Zalewamy całość gorącą wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zagotowujemy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Do śmietanki dodajemy kilka łyżek wywaru i mieszamy (aby zahartować śmietanę). Śmietankę dodajemy do zawartości patelni, mieszamy. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do sosu, szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Sos zagotowujemy. Powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Życzę smacznego :)

Pulpeciki w sosie kurkowym

Pulpeciki w sosie kurkowym

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź