Roladki drobiowe z kurkami

To pomysł na letni obiad. Roladki przygotowuję się bardzo szybko. Smakują pysznie z ziemniakami.

Roladki drobiowe z kurkami

Roladki drobiowe z kurkami

SKŁADNIKI:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,

  • 300-350g kurek,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 duża cebula,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

  • 100g żółtego sera,

PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Większe kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, Szklimy cebulę. Następnie dodajemy kurki i smażymy je kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Po usmażeniu kurki siekamy w drobną kostkę i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na 2-3 części każdą – otrzymamy w ten sposób 8-12 filetów. Fileciki z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej rozbijać je przez folię, aby mięso się nie poszarpało. Każdy filet oprószamy solą i pieprzem z obu stron.

Na rozbite filety nakładamy porcję farszu kurkowego i zwijamy ciasne roladki. Roladki możemy spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Roladki obsmażamy partiami na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu. Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujmy startym serem. Jeśli zostało nam farszu to wykładamy go także na wierzch roladek. Zapiekamy razem około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni tzn. do rozpuszczenia sera.

Życzę smacznego 🙂

Roladki drobiowe z kurkami

Roladki drobiowe z kurkami

Roladki drobiowe z kurkami

Roladki drobiowe z kurkami

Może spodobają Ci się także:

ROLADKI Z UDEK DROBIOWYCH FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM

ROLADKI SCHABOWE Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

CORDON BLEU POHISZPAŃSKU





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź