Schab zapiekany z kurkami i porem

Kolejny raz połączyłam schab i kurki. Na blogu możecie znaleźć przepis na sznycle schabowe gotowane w sosie kurkowym. Tym razem schab zapiekłam razem z grzybami. Tak przygotowany schab jest niezwykle miękki i kruchy, kurki z porem tworzą naprawdę smaczne połączenie. Będzie idealny nie tylko na niedzielny obiad. Samo przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie. Najdłuższa czynnością będzie pewnie oczyszczenie kurek 🙂 Tak przygotowany schab podałam z młodymi ziemniakami i mizerią.

Schab zapiekany z kurkami

Schab zapiekany z kurkami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 700g schabu,

  • 250-300g kurek,

  • 1 por,

  • 100g żółtego sera,

  • 2 łyżki oleju,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • ½ szklanki śmietany 18%,

  • 1 łyżka mąki,

  • 1 szklanka wody (lub bulionu wołowego),

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy na kotlety grubości 0,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano z obu stron. Następnie mięso układamy na dnie naczynia żaroodpornego i posypujemy równomiernie tymiankiem.

Kurki oczyszczamy. Następnie płuczemy je dokładnie. Pozostawiamy grzyby na chwilę, aby woda obciekła. Pora (jasną część) kroimy w plasterki.

Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu smażymy kurki. Kurki smażymy kilka minut tzn. będą gotowe, gdy cała woda z nich wyparuję. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody (lub bulionu). Całość zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, aby ją zahartować i dodajemy do grzybów. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do zawartości patelni i mieszamy. Sos wtedy nieco zgęstnieje. Wówczas dodajemy pokrojonego pora i gotujemy razem jeszcze 1-2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Tak przygotowany sos z kurkami i porem rozkładamy równomiernie na mięsie ułożonym w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.

Naczynie przykrywamy. Zapiekamy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

10- 15 minut przed końcem pieczenie możemy zdjąć przykrycie, aby sos bardziej zgęstniał i danie zarumieniło się z wierzchu.

Danie świetnie smakuje z młodymi ziemniakami.

Życzę smacznego 🙂


 Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
POR / KURKI / SCHAB
Schab zapiekany z kurkami

Schab zapiekany z kurkami

 





2 komentarzy

  1. Dziś robiłam to danie na urodzinowy obiad dla mojej bratanicy. Bardzo wszystkim smakowało a przepis super łatwy. Jedyny minus to oczekiwanie na upieczenie bo zapach z piekarnika był tak smakowity, że aż ślinka ciekła

    • cukiereczek

      Agiston cieszę się, że danie smakowało 🙂 To prawda, przez 1,5 godziny pieczenia można zgłodnieć od zapachów wydobywających się z piekarnika – ale warto czekać, bo schab wtedy jest pyszny, miękki i kruchy 😉
      Pozdrawiam ciepło,
      Kasia

Zostaw odpowiedź