Łazanki kojarzą się głównie z potrawą wigilijną. Przyrządzane są wówczas z dodatkiem kiszonej kapusty i grzybów. Okazuje się, że łazanki możemy jeść cały rok zmieniając tylko dodatki. Wiosną możecie je przygotować z młodą kapustą i kiełbasą. A latem proponuję przygotowanie ich z pieczarkami i cukinią. Łazanki w takim letnim wydaniu są dość szybkie do przygotowania. Składniki dusimy dość krótko, a w tym czasie gotujemy makaron. Ponieważ zarówno pieczarki, jak i cukinia, nie mają dość wyraźnego smaku to potrawę należy obficie doprawić solą i pieprzem.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 250g makaronu łazanki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 250g pieczarek,
- 500g cukinii,
- ½ łyżeczki oregano,
- Olej do smażenia (około 2-3 łyżki),
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy razem około 5 minut aż cała woda z grzybów wyparuję. Kolejno dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Cukinia po tym czasie powinna zmięknąć, ale nie powinna się rozpadać. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia. Podgrzewamy razem 2-3 minuty.. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Dla mnie super, ale ja jestem cukiniowy potwór, więc nie jestem obiektywna;) Nie ma z tym daniem dużo roboty, a pysznego jedzenia pod dostatkiem.
Joanna cieszę się bardzo, że to danie Ci smakowało 🙂
Zrobiłam kolejny obiad z Pani przepisu i wyszło naprawdę pysznie ?
Bardzo mi miło 😉